Mozgalmat indítunk!
A házicsoport-vezetői képzésről

  • Mozgalmat indítunk!

    2020 nyarán egy különleges tanfolyam kezdődött az online térben. Szabó László lelkész testvérünk, a missziológia elméletének és gyakorlatának ismerője egy maréknyi fiatal csapatával álmodta meg azt a képzést, amely által laikus tagok is tudással felvértezve kapcsolódhatnak be a kiscsoportos misszióba. A Tiszavidéki Egyházterület felkarolta az ügyet, és végül 52 érdeklődő kezdhette meg a tanulmányait kéthetente hétfőnként. Maguk a szervezők sem számítottak ekkora érdeklődésre, kitartásra a résztvevők részéről, így az eredetileg eltervezett tananyagot folyamatosan bővíteni kellett, és hozzáalakítani a képzés struktúráját.

    A mögöttünk álló nehézségekkel terhes év sokunkat ráébresztett arra, hogy mennyire fontos a közösség, és hirtelen sürgetővé vált, hogy amit megtanultunk elméletben, azt rögtön gyakorlatra is váltsuk. A tanulók közül többen alapítottunk csoportokat, még mielőtt akárcsak látótávolságba került volna a kurzus vége. A szervezők erre való tekintettel úgy alakították ki a tantervet, hogy három egymásra épülő szinten lehessen a képzést folytatni. Az első modul főként testvérekből, elkötelezett keresztényekből álló csoportok vezetésére készít fel, a második modulban szerzett ismeretek az érdeklődők, más vallású vagy keresztség előtt álló személyek vezetésére képesítenek. Aki pedig végigjárja az iskolát, minden segítséget megkap ahhoz, hogy igazi misszionárius legyen, aki a hit, vallás iránt nem érdeklődőket is képes megszólítani, közösségbe vonni.

    A képzés elméleti és gyakorlati oktatásból áll, plenáris és kicsoportos szekciók váltakoznak benne. Minden alkalom elején egy áhítat van, majd kiscsoportos megbeszélések, feladatok, illetve plenáris képzési rész jön. A kis csoportok tagsága állandó, élükön egy csoportvezető és egy csoportvezető-helyettes. Ezeken az alkalmakon tulajdonképpen a jövőbeli valódi missziós kis csoportunk életét modellezzük le. A beszélgetés a „Hogy vagy?” körrel kezdődik, ahol mindenki elmondja, hogyan érkezett a képzésre, és mi történt vele az elmúlt két hétben. Az áhítathoz, illetve a képzési részhez tartozó kérdések mentén a csoportvezetők beszélgetést kezdeményeznek, majd közös ima következik. Idővel a csoportvezetők átadták a lehetőséget a tanulóknak is, hogy vezessék az aznapi beszélgetést, így szoktunk bele lassanként a vezetésbe.

    A kiscsoportos tevékenység egyik leglényegesebb része a felelőstársi szolgálat. Ez azt jelenti, hogy minden találkozási alkalom végén párokba sorsoljuk egymást, és a következő képzésig tartó két hét alatt a párok kapcsolatot ápolnak egymással. Jobban megismerkednek, imádkoznak egymásért, hordozzák egymás terheit. Ez a szolgálat hatalmas lendületet ad a csoportnak, hiszen alkalomról alkalomra beszámolhatunk arról, hogy valakit jobban megismerhettünk, valakivel imádkozhattunk egymásért a tagok közül. Ez segít egy hullámhosszra kerülni, meglátni a tőlem homlokegyenest különböző természetű személyben a testvért, és segít gyakorolni a kapcsolatteremtést.

    Ahogy kialakult a képzési terv, és látszott, hogy itt bizony odaszánt emberek tanulnak (a képzés alatt alig 2–3 személy morzsolódott le!), egyértelművé vált az is, hogy ha lehet, folytatni kell a munkát, és másokat is bevonni, másokat is képezni. November 14-én egy nagyon áldott szombatot tölthettünk együtt az alkalom bizonyos részein 180 fővel, ahol bemutattuk az újonnan érdeklődőknek, hogy miről szól ez a képzés. Többen azok közül, akiknek már akkor volt csoportjuk, beszámoltak a tapasztalataikról. Ennek hatására közel 60 új személy jelentkezett a „második évfolyamba”.

    A haladó képzés viszont még nem ért véget, ráadásul a sok új csoporthoz új csoportvezetők is szükségesek. Ezért a szervezők elindították a trénerképzést, ahol néhányan, akik elhívást érzünk erre a szolgálatra, azt tanuljuk meg, hogyan mentorálhatunk csoportvezetőket, hogyan segíthetünk másoknak elmélyíteni és gyakorlatra váltani a megszerzett tudást.

    Hálásak vagyunk Istennek, amiért a kényszerű körülményeket fel tudta használni az Ő csodálatos műve építésére! Az a vágyunk, és azért imádkozunk, hogy minél több testvér bekapcsolódhasson ebbe a szolgálatba a Tiszavidéken és a Dunamelléken is, és a megalakult csoportok által sokan megismerhessék Istent.

     

    Juhász Zsuzsa

    Budapest

     


     
    kiscsoportvezetök kiscsoportvezetés